C.O.V. EX ANIMO
/

ZINGEN IS GELUK

 

30 november 2019 Eeuwfeestconcert 

Programma 

Dona nobis pacem van R. Vaughan Williams 
Messe solenelle de Sainte Cecile van Charles Gounoud

o.l.v. dirigent Wim de Ru

Aylin Sezer, sopraan
Sebastian Brouwer, tenor
Berend Eijkhout, bas
Holland Orkest Combinatie

Kaartverkoop start 5 september op de website.


Dona nobis pacem – Geef ons vrede
Anno 2019 is R. Vaughan Williams hartenkreet 'Geef ons Vrede' nog net zo actueel als bijna 80 jaar geleden, toen hij het schreef. Williams – die zelf in de loopgraven gedurende de eerste wereldoorlog heeft gevochten - schreef de cantate in 1936 tijdens de roerige crisisjaren tussen de eerste en tweede wereldoorlog in. Zijn vredespleidooi is veelvuldig uitgevoerd. 

Ex Animo zingt het Dona Nobis Pacem voor de tweede keer. Het Leidsch Dagblad kopte in 1994: “Rillingen over je rug en tranen in je ogen”. Een waar compliment voor koor, orkest en dirigent.

Compositie - indrukwekkend en ontroerend
Dona nobis pacem is een indrukwekkende en ontroerende compositie over oorlogszucht, bloedvergieten, een vader en zoon die beiden slachtoffer worden van de oorlog en tot slot verzoening. 

De cantate is gebaseerd op drie gedichten van Walt Whitman. De gedichten zijn gemaakt op basis van teksten afkomstig van de Latijnse mis, profeten uit het Oude Testament en de House Of Common Speech indertijd van John Bright. Sancta Civitas geeft de visie van de componist weer over de heilige stad, een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Meer lezen of lyrics bekijken

“Zo prachtig, zo mooi …”; luister naar dirigent Wim de Ru over dit bijzondere werk: Messe solennelle de Sainte Cecile van Gounod (1855)
De mis is een van de bekendste werken van Charles Gounod en valt op door haar rijke orkestbegeleiding. De eerste uitvoering riep een soort verdoving op. De componist Camille Saint-Saëns schreef later: “Deze eenvoud, deze grootsheid, dit zuivere licht, dat zich over de muziekwereld als een schemer verspreidde, bracht de mensen in grote verbazing…glanzende stralen gingen van deze mis uit ... in eerste instantie was men verblind, daarna in vervoering gebracht en ten slotte overweldigd.” Meer lezen…

Luister naar dirigent Wim de Ru over dit werk: 


 
E-mailen